Laten we het hebben over acnelittekens

Als je een aanval van acne hebt gehad en er als overwinnaar uitkomt, kan het lijken alsof de strijd is gewonnen. Zoveel vlekken laten echter hun sporen achter op uw huid lang nadat de uitbraak is verdwenen. Verhoogde littekens en pigmentvlekken kunnen maanden – zelfs jaren – blijven hangen, maar er zijn tactieken die u kunt gebruiken om uw weg terug te effenen naar een heldere, egale huid.

Wat zijn acnelittekens?

Een algemene term, acne littekens kan worden gebruikt om te verwijzen naar een veelheid aan verschillende kenmerken die een uitbraak kan achterlaten. Acnelittekens komen in verschillende vormen voor. Ze kunnen verschijnen als pigmentatie of als rollende, gesloten goederenwagen- en ijspluk-littekens.

Acnelittekens of hyperpigmentatie?

Acne-littekens en post-inflammatoire hyperpigmentatie kunnen beide optreden na een uitbraak, maar de twee zijn eigenlijk heel verschillend – en dus is een andere aanpak vereist als het gaat om het vervagen ervan.

Acnelittekens komen voor wanneer er te veel collageen wordt gevormd op een bepaalde plek wanneer een wond geneest. Het litteken ontwikkelt zich vaak in de lederhuid, waar de oorspronkelijke door acne veroorzaakte ontsteking ontstond.

Wanneer iemand cystische acne heeft, is de kans groter dat er rollende of gesloten auto-littekens ontstaan, vooral als ze worden geplukt voordat ze klaar zijn, of te agressief. Acne littekens zijn het gevolg van aanraken en knijpen van plekken. Dit beschadigt kleine aderen, klieren en weefsels rond de vlekken, waardoor littekens ontstaan.

In tegenstelling tot acne littekens, is post-inflammatoire hyperpigmentatie gewoon een vorm van huidpigmentatie, zoals schade door de zon, die optreedt als gevolg van trauma aan de huid. Omdat het de follikel niet beschadigt, wordt het niet als een echte vorm van littekens beschouwd. Het komt voor wanneer een puistje ervoor zorgt dat de huid ontstoken raakt. Als reactie op het letsel produceert de huid een verhoogde hoeveelheid melanine (of pigment). Dit resulteert in donkere plekken of vlekken.

Zeen Social Icons

More Stories
Vind je stijl opnieuw uit met dingen die je al bezit