Een dag uit het leven van een boeddhist

Ochtendmeditatie

Normaal gesproken mediteren we misschien even voor het ontbijt. Slechts vijf of tien minuten rustig zitten, concentreren op de ademhaling en gecentreerd worden, zal helpen.

We denken na over hoe ons leven verweven is met dat van iedereen om ons heen. Hoe ze zich voelen en hoe ze zich gedragen, beïnvloedt ons en alle anderen, en we genereren een warm gevoel van liefde: ‘Mogen ze allemaal gelukkig zijn’, evenals medeleven: ‘Mogen ze allemaal vrij zijn van ongeluk en alle problemen die ze hebben.’ We lossen op dat we vandaag zullen proberen anderen te helpen op welke manier dan ook, en als dat niet mogelijk is, zullen we in ieder geval geen schade aanrichten.

Mindfulness gedurende de dag

De hele dag proberen we ons bewust te blijven van hoe we handelen, spreken, denken en voelen. We proberen vooral op te merken of storende emoties zoals woede, hebzucht, jaloezie, arrogantie enzovoort proberen binnen te sluipen. We merken op wanneer we egoïstisch of ongevoelig handelen, of met zelfmedelijden en vooroordeel. Op een subtieler niveau willen we ons ervan bewust worden wanneer we absurde verhalen over onszelf, anderen en situaties in het algemeen projecteren. We kijken uit naar die momenten waarop we ons voorstellen dat we nooit aan de beurt zullen komen in die lange rij, dat niemand ooit van iemand zoals ons kan houden, en als we alleen maar ‘arm’ zijn.

Avondmeditatie

Voordat we ‘s nachts slapen, kunnen we nog een korte meditatie doen om te kalmeren van de dagelijkse activiteiten door ons opnieuw op de ademhaling te concentreren. We bekijken de gebeurtenissen van de dag en kijken hoe we daarmee zijn omgegaan. Zijn we onze geduld kwijtgeraakt of hebben we iets dwaas gezegd? Als dat zo is, betreuren we het dat we onszelf niet konden beheersen en besloten we zonder schuldgevoel om morgen beter te doen. We merken ook op wanneer we situaties verstandig en vriendelijk hebben behandeld. We verheugen ons daarover en besluiten verder in die richting door te gaan. We gaan dan slapen en kijken uit naar morgen wanneer we aan onszelf kunnen blijven werken en anderen kunnen helpen. We kunnen heel blij zijn dat we ons kostbare leven zo betekenisvol maken.

Zeen Social Icons

More Stories
Kunst als effectieve therapie